Pse e ardhmja e tregut shqiptar eshte online

Pse e ardhmja e tregut shqiptar eshte online
Photo by Austin Distel / Unsplash

E ardhmja e tregut shqiptar është online për shkak të disa faktorëve kyç.

Së pari, interneti dhe teknologjitë dixhitale janë bërë pjesë integrale e jetës sonë të përditshme. Gjithnjë e më shumë njerëz po përdorin internetin për t'u lidhur me të tjerët, për të hyrë në informacion dhe për të bërë blerje. Në Shqipëri, përdorimi i internetit ka ardhur në rritje të vazhdueshme gjatë viteve të fundit dhe kjo prirje pritet të vazhdojë. Me një pjesë më të madhe të popullsisë online, është e natyrshme që tregu të kalojë edhe në internet.

Së dyti, blerjet në internet janë bërë më të përshtatshme dhe më të arritshme. Me rritjen e platformave të tregtisë elektronike dhe aplikacioneve celulare, tani është më e lehtë se kurrë për konsumatorët që të shfletojnë dhe blejnë produkte nga komoditeti i shtëpive të tyre. Kjo lehtësi është veçanërisht tërheqëse në një vend si Shqipëria, ku dyqanet fizike mund të mos jenë gjithmonë lehtësisht të aksesueshme.

Së treti, tregu online ofron një gamë më të gjerë produktesh dhe shërbimesh. Me një dyqan online, një biznes mund të arrijë një audiencë globale, në vend që të kufizohet në një vendndodhje specifike gjeografike. Kjo mundëson ofrimin e një larmie më të madhe produktesh dhe shërbimesh, si dhe mundësinë që bizneset të hyjnë në tregje të reja dhe të zgjerojnë bazën e tyre të klientëve.

Së fundi, tregu online është më kosto-efektiv për bizneset. Krijimi i një dyqani online shpesh është më pak i kushtueshëm sesa hapja e një dyqani fizik dhe ka më pak kosto të përgjithshme që lidhen me një biznes në internet. Kjo i lejon bizneset të mbajnë çmime konkurruese dhe të ofrojnë produktet dhe shërbimet e tyre me një kosto më të ulët për konsumatorët.

Përveç pikave të përmendura më sipër, ka edhe disa faktorë të tjerë që kontribuojnë që e ardhmja e tregut shqiptar të jetë online.

Një faktor i rëndësishëm është përdorimi në rritje i pajisjeve mobile. Me përhapjen e telefonave inteligjentë dhe tabletëve, gjithnjë e më shumë njerëz po i përdorin këto pajisje për të hyrë në internet, për të blerë online dhe për të bërë blerje. Ky trend është veçanërisht i përhapur tek gjeneratat e reja, të cilët kanë më shumë gjasa të përdorin pajisjet e tyre celulare për këto qëllime. Si rezultat, bizneset që kanë një prani të fortë në internet dhe janë miqësore me celularin, kanë më shumë gjasa të tërheqin dhe mbajnë klientët.

Një faktor tjetër që duhet marrë parasysh është ndikimi i pandemisë COVID-19. Pandemia ka përshpejtuar zhvendosjen drejt blerjeve në internet dhe ka bërë që shumë biznese të drejtohen drejt një modeli online për të mbijetuar. Ndërsa njerëzit janë detyruar të qëndrojnë në shtëpi dhe të praktikojnë distancimin social, ata i janë drejtuar internetit për nevojat e tyre të blerjeve. Ky trend ka të ngjarë të vazhdojë edhe pas përfundimit të pandemisë, pasi njerëzit janë mësuar më shumë me komoditetin dhe sigurinë e blerjeve në internet.

Së fundi, tregu online ofron mundësi për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme (SME) për të konkurruar me bizneset më të mëdha. Me kosto më të ulëta dhe aftësi për të arritur një audiencë globale, NVM-të mund të përdorin internetin për të rritur biznesin e tyre dhe për të arritur klientë të rinj. Kjo mund të ndihmojë në barazimin e fushës së lojës dhe të lejojë konkurrencë më të madhe në treg.

Në përgjithësi, e ardhmja e tregut shqiptar është online për shkak të një kombinimi të avancimeve teknologjike, preferencave të konsumatorëve dhe ndikimit të pandemisë COVID-19. Ndërsa interneti po integrohet gjithnjë e më shumë në jetën tonë të përditshme, ka të ngjarë që tregu online të vazhdojë të rritet dhe të lulëzojë në Shqipëri.